Week van de Zee: toeristisch weekend

Reeds voor de 20e keer neemt het provinciebestuur het initiatief om samen met de gemeenten, medewerkers en organisaties zoals Horizon Educatief vzw een nieuwe editie van Week van de Zee te organiseren. Er wordt een zondvloed aan activiteiten voorzien en de vloedlijn hiervan mag je tussen 22 april en 8 mei 2016 verwachten, met als centraal thema “Zee aan tijd. Tijd aan zee”. De Week van de Zee bestaat 20 jaar: Voor deze jubileumeditie leggen we in 2016 de nadruk op het begrip ‘Tijd’. Aan zee gaan we vaak anders om met tijd. Tijdens een weekend, vakantie of zeeklas hebben we een zee aan tijd om ons te focussen op de zilte natuur. Tijdens je tijd aan zee, of die nu lang of kort is, neem je rustig de tijd om te ontspannen, te bewegen of bij te leren over deze boeiende biotoop. Met Horizon Educatief organiseren we een aantal evenementen om het 20-jarig bestaan van de Week van de Zee in de kijker te zetten.

—–

Op donderdagavond 28 april 2016 om 20u komt dr Marnix Pieters een lezing geven met als titel:
“De Noordzee: een archeologisch archief onder water met ongekende mogelijkheden”

Wanneer mensen de zee of de oceaan zien, denkt men zelden aan archeologisch erfgoed, nochtans mag je de wereldzeeën beschouwen als het grootste archeologisch museum/archeologisch archief ter wereld. Het gaat dan niet alleen om ontelbare scheeps- en vliegtuigwrakken uit allerhande perioden maar ook om informatie over op zee uitgevochten militaire conflicten, over ten gevolge van de zeespiegelstijging na de laatste ijstijd in zee verdwenen landschappen en sporen van menselijke activiteiten in dat landschap, over fossiele landzoogdieren uit de periode van de ijstijden,…
Na een korte introductie met een aantal spectaculaire voorbeelden die het voorgaande treffend illustreren zoals het scheepswrak van de Vasa opgegraven in Stockholm of de grot Cosquer nabij Marseille met prehistorische kunst waarvan de toegang zich tientallen meters onder water bevindt, wordt een overzicht gebracht van wat het Belgische deel van de Noordzee betekent op het vlak van archeologisch erfgoed. Er wordt ook uitgebreid ingegaan op het concept ‘tijdscapsule’ dat in relatie tot scheepswrakken vaak gehanteerd wordt.
De inkom is gratis, maar inschrijven op voorhand is gewenst via info@horizoneducatief.be.

—–

Op zondag 1 mei 2016 van 14u tot 17u maken we tijd voor échte zeebeleving voor het hele gezin. We zetten onze tent op aan de Drie Gapers op de Zeedijk van Oostende. De hele middag kan je gratis deelnemen aan 3 workshops. Het hele gezin kan deelnemen en inschrijven op voorhand is niet nodig. Er is keuze uit de volgende 3 workshops:

Woeste Willem

Tussen duin en zee woont Woeste Willem, een echte zeerover. Hij zwaait wild met zijn armen en roept: ”hoepel op, landrotten!”. Maar onder die ruwe bolster zit een lieve zeebonk die tijd maakt voor de allerleukste zeepret. Zandkastelen bouwen, stoere verhalen vertellen of klimmen als een echte piraat? Groot vertier voor de kleinsten (5 tot 7 jaar)!

James & co

Een verfkwast, palet en schildersezel, meer hebben we niet nodig om het zeelandschap écht in de verf te zetten. James Ensor is onze grootste inspiratiebron om ons canvas om te toveren in alle tinten blauw van de zee. We genieten en observeren met de ogen van een kunstenaar: het landschap van de zee, de verscheidenheid aan kleuren. Een leuke workshop voor creatieve zielen (vanaf 10 jaar).

Windpainting

Monumenten voor één dag verrijzen aan onze kust. De wind is de lichtzinnige architect van al dat fraais. We creëren magie op het strand door het zand te kleuren met natuurlijke pigmenten die de wind tussen onze vingers laat glippen. Prachtige kunstwerken zijn het resultaat. Neem snel een foto want na verloop van tijd worden deze tijdelijke kunstwerken verzwolgen door de zee. Kom deze unieke strandactiviteit beleven met het hele gezin.